Bárány kifestő – bárány színező

Ha szeretitek bárány kifestőt, akkor itt a helyetek! 

Rengeteg otthon is kinyomtatható bárány színezővel várunk Titeket! 

Itt mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző bárány kifestőt, színezőt! Nálunk mindenki megtalálja a kedvenc bárány kinyomtatható színezőjét, bárány kifestőjét, melyek mindegyike teljesen ingyenes! Töltsetek le minél több ingyenes gyerek kifestőt, színezőt és élvezzétek a színezést! 

Ezek a bárány kifestős képek ajándékba is tökéletesen megfelelnek, csak válaszd ki az ajándékozott kedvenc bárány kifestőjét! Jó szórakozást a színező választékunkhoz! 

Nyomtatható bárány kifestő és nyomtatható bárány kifestő itt a weboldalon!

Ha tetszettek az bárány színezők, keress fel minket bátran legközelebb is! Itt mindig megtalálod a kedvenc bárány színezőit, bárány nyomtatható kifestőit! 

Ha van véleményed az bárány kifestőkről, esetleg kérdésed lenne, nyugodtan írd meg nekünk itt, és mi válaszolni fogunk rá! Ha van ötleted, még milyen színezőket, kifestőket látnál oldalunkon szívesen, azt is nyugodtan írd meg! A legjobb bárány kifestők nyomtathatók, színezők nyomtathatók ezen az oldalon várnak! 

Nyomtatható bárány kifestő és nyomtatható bárány színező itt a weboldalon!

juh vagy birka (Ovis aries aries) az ember által egyik legrégebben háziasított állatfaj, melynek gyapjateje és húsa is felhasználható. A párosujjú patások rendjébe tartozik.

A juh kérődző állat és szinte a füvön is megél – ezért lett a gyengébb legelők első számú hasznosítója. Természetes körülmények között is könnyen szaporodik. Amerikába először a spanyolok vitték a 16. században.

Elnevezései életkor szerint

  • szopós bárány: 4–5 kg, 50-60 napos korig szoptatják, majd leválasztják
  • választott bárány vagy növendék: 1 éves korig
  • toklyó (kos és jerke): 1-2 éves korban
  • vemhes anya v. előhasi: a megtermékenyített toklyó
  • anyajuh: az első ellés után
  • apácza: két évnél idősebb, még nem ellett növendék
  • kos, tenyészkos: kifejlett hímivarú juh (fél éves korban ivarérett, 3 évesen tenyészérett)
  • kereső v. kötényes kos: csendes ivarzás kiszűrése
  • ürü: ivartalanított kos

Háziasítása, története

magyaroknál a történelem során a  után a legfontosabb háziállat volt. A magyar racka juh jellegzetesen magyar állatfajta, sehol a világon nem található, csak ott ahol magyarok laknak. Magyarországon az elmúlt ötvenöt év során az őshonos kiskérődzők közül a juh volt az, amely számban, népszerűségben és jövedelmezőségben nagy jelentőséggel bírt.

Fajtái

Betegségei

Juhoknál a nyári meleg hónapokban, nedves időszakban gyakran előfordul a légynyüvesség, amelyet ha nem kezelnek, akár az állat elhullásához is vezethet.

Büdös sántaság

Leginkább a kitenyésztett, gyengébb szervezetű fajtáknál elterjedt, például a merinónál. Okozója általában a nyári alj, melyben a trágya úgymond „begyullad”, és így a köröm köze is begyullad. Tünetei a sántítás, a köröm közötti gennyes folt, és a jellegzetes szag. Kezelése körmöléssel történik. A gennyes felület körül a köröm elválik, ezt a részt addig kell faragni körmölőkéssel, míg az nem ér el olyan felületig, ami egészséges. Ezután fertőtleníteni kell különféle krémekkel, gyógyszerekkel, pl. kékkővel.

Légy által okozott sérülés, úgynevezett „beköpés”

Ha valamilyen sérülés éri a juh körmét és így véres a köröm, a légy belepi és rápetézik. Ennek következménye, hogy a köröm bedagad, büdös lesz, és apró férgek telepszenek meg a köröm közében. Kezelése általában a férgek eltávolításával történik, majd fertőtlenítés szükséges. „Előnye”: néhány öreg juhász azt állítja, hogy ha az állatot büdös sántaság közben beköpi a légy, akkor az fertőtleníti a sebet, így az hamarabb begyógyul.

Varas szájfájás

Tünet: a juhok szája kisebesedik, vérzik esetleg gennyedzik.
Kezelés: paradicsommal be kell kenni a juhok száját, ez enyhíti a tünetet és segíti a gyógyulást.

Ovis aries nyáj Argentínában

Magyar racka juhnyáj a Hortobágyon

Kőbárány – Szeg

Forrás: Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük