Béka kifestő – béka színező

Ha szeretitek bárány kifestőt, akkor itt a helyetek! 

Rengeteg otthon is kinyomtatható béka színezővel várunk Titeket! 

Itt mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző béka kifestőt, színezőt! Nálunk mindenki megtalálja a kedvenc béka kinyomtatható színezőjét, béka kifestőjét, melyek mindegyike teljesen ingyenes! Töltsetek le minél több ingyenes gyerek kifestőt, színezőt és élvezzétek a színezést! 

Ezek a béka kifestős képek ajándékba is tökéletesen megfelelnek, csak válaszd ki az ajándékozott kedvenc béka kifestőjét! Jó szórakozást a színező választékunkhoz! 

Nyomtatható béka kifestő és nyomtatható béka színező itt a weboldalon!

Ha tetszettek az béka színezők, keress fel minket bátran legközelebb is! Itt mindig megtalálod a kedvenc bárány színezőit, béka nyomtatható kifestőit! 

Ha van véleményed az béka kifestőkről, esetleg kérdésed lenne, nyugodtan írd meg nekünk itt, és mi válaszolni fogunk rá! Ha van ötleted, még milyen színezőket, kifestőket látnál oldalunkon szívesen, azt is nyugodtan írd meg! A legjobb béka kifestők nyomtathatók, színezők nyomtathatók ezen az oldalon várnak! 

Nyomtatható béka kifestő és nyomtatható béka színező itt a weboldalon!

békák vagy farkatlan kétéltűekAnura 5000-nél is több faja a kétéltűekosztályán belül a Salientiaklád egyik rendszertanirendjét alkotja. Közös jellemzőjük a farok hiánya kifejlett állapotban, a lapított test, a viszonylag gyenge elülső és izmos, hosszú ugrólábbá fejlődött hátsó végtagok, a dülledt szemek. Mind ragadozók vagy rovarevők. A békák 10-12 évig élnek.

A szó eredete

béka ótörök jövevényszó (például kirgiz baka

oszmántörök baga). Bizonyára hangutánzó eredetű, ahogyan az állat hangját jelölő brekegbrekekevartyog és kuruttyol szavak is.[1]

Életmódjuk

Zömmel vízközelben élnek, bár akadnak szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott (például sivatagi vagy egész életüket vízben töltő) fajok is. Sok békafajnál kiemelt szerep jut a szaporodási időszakban a hangadásnak (brekegés, kuruttyolás és számos másféle hangadás), amelyet felfújható torokzacskók segítségével végeznek el – ez azonban nem minden fajra jellemző.

Szaporodásuk

A békák a többi kétéltűhöz hasonlóan petékkel szaporodnak. A külső megtermékenyítésű békáknál előforduló álpárzási jelenség az amplexus. Lárváikat ebihalaknak nevezik, ezek változatosan táplálkoznak, általában vízben nevelkednek, kopoltyújuk van és hiányoznak végtagjaik. Fejlődésük során végül tüdejük, hátsó-, majd elülső lábuk nő, végül eltűnik a farkuk.

Elterjedésük

A farkatlan kétéltűek a trópusoktól a szubarktikus éghajlatú vidékekig elterjedtek, de zömük a trópusi esőerdőkben él. Pusztulásuk oka elsősorban élőhelyük szűkülésében keresendő.

Rendszerezés

A rendhez az alábbi alrendek és családok tartoznak (taxonómiai sorrendben

Archaeobatrachia

Mesobatrachia

Neobatrachia

Jelenlegi listánk 4819 fajt tart nyilván, de ez a szám folyamatosan változik.

Gyakran két külön csoportként beszélnek a közönséges békákról és a varangyokról, ez azonban alaptalan, pusztán küllem alapján történik, nem rendszertani különállásuk miatt. A varangyok a Neobatrachia egyik családját alkotják, éppen annyira különülnek el a békák között, mint például a levelibékák a mászóbékáktól.

Kecskebéka (Rana esculenta)

Kecskebéka(Rana esculenta)

Zöld levelibéka (Hyla arborea)

Zöld levelibéka(Hyla arborea)

Forrás: Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük