Csizmás kandúr színező – Csizmás kandúr kifestő – csizmás a kandúr kifestő nyomtatható –

Ha szeretitek Csizmás kandúr kifestőt, akkor itt a helyetek! 

Rengeteg otthon is kinyomtatható Csizmás kandúr színezővel várunk Titeket! 

Itt mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző Csizmás kandúr kifestőt, Csizmás kandúr színezőt! Nálunk mindenki megtalálja a kedvenc Csizmás kandúr kinyomtatható színezőjét, Csizmás kandúr kifestőjét, melyek mindegyike teljesen ingyenes! Töltsetek le minél több ingyenes gyerek kifestőt, színezőt és élvezzétek a színezést! 

Ezek a Csizmás kandúr kifestős képek ajándékba is tökéletesen megfelelnek, csak válaszd ki az ajándékozott kedvenc Csizmás kandúr kifestőjét! Jó szórakozást a színező választékunkhoz! 

Nyomtatható Csizmás kandúr kifestő és nyomtatható Csizmás kandúr kifestő itt a weboldalon!

Itt megtalálod a megfelelő Csizmás kandúr kifestőt és Csizmás kandúr színezőt, sőt Csizmás kandúr kifestő nyomtatható is található, Csizmás kandúr színező és nyomtatható!

Csizmás kandúr színező – Csizmás kandúr kifestő – csizmás a kandúr kifestő nyomtatható –

Ha tetszettek az Csizmás kandúr színező színezők, keress fel minket bátran legközelebb is! Itt mindig megtalálod a kedvenc Csizmás kandúr színező színezőit, Csizmás kandúr színező nyomtatható kifestőit! 

Ha van véleményed az Csizmás kandúr színező kifestőkről, esetleg kérdésed lenne, nyugodtan írd meg nekünk itt, és mi válaszolni fogunk rá! Ha van ötleted, még milyen színezőket, kifestőket látnál oldalunkon szívesen, azt is nyugodtan írd meg! A legjobb Csizmás kandúr színező kifestők nyomtathatók, színezők nyomtathatók ezen az oldalon várnak! 

Nyomtatható Csizmás kandúr színező kifestő és Csizmás kandúr színező színező itt a weboldalon!

Csizmás kandúr színező – Csizmás kandúr kifestő – csizmás a kandúr kifestő nyomtatható –

Csizmás kandúr (franciául: Le Maître Chat, ou Le Chat Botté) európai tündérmese, melynek legismertebb változatát Charles Perrault írta le és jelentette meg Lúdanyó meséi (Ma mère l’Oye) című kötetében 1697-ben.

Élt egy molnár, akinek három fia volt. Miután a molnár meghalt, a legnagyobb fiára a malmát, a középsőre a szamarát, a legkisebbre pedig a macskáját hagyta. A legkisebb fiú búsult, mert ilyen mihaszna macskát örökölt, ám a macska hirtelen megszólalt, és közölte vele, vegyen neki két pár csizmát meg egy tarisznyát. Miután a fiú teljesítette a macska kívánságát, a macska elment az erdőbe nyúlra vadászni, és a zsákmányt a királynak ajéndékozta azzal, hogy ura, Karabunkó márki küldte. Ez többször megismétlődött, majd egyszer a király és a lánya sétakocsikázásra indult. Ekkor a macska arra utasította a fiút, hogy vetkőzzön meztelenre, és ugorjon bele a tóba. Amikor a királyi hintó a tóhoz ért, a macska elmondta a királynak, hogy gazdáját rablók támadták meg, és kifosztották. A király fényes ruhákat adatott a márkinak, és a hintóba ültette. A királylánynak nagyon megtetszett a legény. A macska előreszaladt, és a réten dolgozó embereket megkérte, hogy a királynak mondják azt, hogy a föld Karabunkó márkié. Ugyanezt tette egy búzatáblánál is, végül egy kastélyhoz ért, ahol egy óriás lakott. A kandúr hízelgett az óriásnak nagy ereje miatt, és van kérte, hogy mutassa meg neki. Az óriás belement, és először oroszlánná, majd egérré változott. A kandúr rávetette magát az egérre, és felfalta. Amikor a királyi hintó a kastélyhoz ért, a kandúr már várta őket. A király feleségül adta a lányát a molnárlegényhez, és boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Változatok

A történetnek több változata ismert. Giambattista Basile 1600-as években megjelent Pentameron című könyvében Cafliuso címmel szerepel; ebben a verzióban a macska nőstény. A 19. században a Grimm testvérek gyűjtésében is megjelent a történet, amelyet Wilhelm Grimm egy hugenotta családból származó nőtől, Jeanette Hassenpflugtól hallott. Az 1857-es kiadásból a mesét kihagyták.

Feldolgozások

Az egyik népszerű feldolgozása a történetnek Fredd Ladd és Kimio Yabuki 1969-ben készült animéje. A csizmás kandúr alakja több műben is előfordul, például Csajkovszkij: Csipkerózsika című balettjében, vagy a Shrek filmekben.

Angela Carter Csizmás kandúr című novellája 1979-ben jelent meg.

Csizmás kandúr német bélyegsorozaton (1968)

Csizmás kandúr magyar bélyegen (1960)

Forrás Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük