Delfin kifestő – delfin színező – nyomtatható kifestő delfin

Ha szeretitek delfin kifestőt, akkor itt a helyetek! 

Rengeteg otthon is kinyomtatható delfin színezővel várunk Titeket! 

Itt mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző delfin kifestőt, delfin színezőt! Nálunk mindenki megtalálja a kedvenc delfin kinyomtatható színezőjét, deldin kifestőjét, melyek mindegyike teljesen ingyenes! Töltsetek le minél több ingyenes gyerek kifestőt, színezőt és élvezzétek a színezést! 

Ezek a delfin kifestős képek ajándékba is tökéletesen megfelelnek, csak válaszd ki az ajándékozott kedvenc delfin kifestőjét! Jó szórakozást a színező választékunkhoz! 

Nyomtatható delfin kifestő és nyomtatható delfin kifestő itt a weboldalon!

Ha tetszettek az delfin színezők, keress fel minket bátran legközelebb is! Itt mindig megtalálod a kedvenc delfin színezőit, delfin nyomtatható kifestőit! 

Ha van véleményed az delfin kifestőkről, esetleg kérdésed lenne, nyugodtan írd meg nekünk itt, és mi válaszolni fogunk rá! Ha van ötleted, még milyen színezőket, kifestőket látnál oldalunkon szívesen, azt is nyugodtan írd meg! A legjobb delfin kifestők nyomtathatók, színezők nyomtathatók ezen az oldalon várnak! 

Nyomtatható delfin kifestő és nyomtatható delfin színező itt a weboldalon!

delfin a fogascetek közé tartozó egyes vízi emlősállatok összefoglaló neve. A delfinek halakkal táplálkoznak. Különleges képességük, hogy a visszhang alapján tájékozódnak. Összesen 50 fajuk hét családot alkot: a tengerekben élő delfineket három családba soroljuk az édesvízi folyamidelfinek öregcsaládjába pedig további négy delfincsalád tartozik. A delfinek legközelebbi rokonai a szintén a fogascetek közé tartozó nagy ámbráscet, és csőröscetfélék.

Magyarországi tilalom

Az állatok védelméről és kíméletéről 1998. évi XXVII. törvény 40. § (4) bekezdése értelmében delfinnek a Magyarországra történő behozatala, utaztatása és bemutatása tilos.

Életmódja

Kb. 30-40 egyedből álló csoportokban élnek,[1] ezeket iskoláknak nevezik. A tagok jól ismerik egymást, és közösen, jól összehangoltan vadásznak. A delfin nagy frekvenciájú hangjai számunkra ugyan nem érzékelhetők, de mégis nagy erejűek. Olyannyira, hogy a zsákmányállatokat olykor meg is bénítják, ezzel is megkönnyítve megszerzésüket.

Társas lények, szívesen játszanak az emberrel is, ezért a legkedveltebb állatok közé tartoznak. Ugyanakkor ragadozók, és egymás közti érintkezéseikből sem hiányzik az agresszió, sőt a gyilkosság. Ritkán fordul elő, hogy az embert is megtámadják.[2]

Értelmi képességei kiemelkedőek: gyakran hasonlítják őket a csimpánzokhoz, sőt az emberhez is.[3][4][5]

Szaporodása

A delfin évente egyszer szül, 10–12 hónapos vemhesség után egyetlen borjút. A barna delfinek még ennél is ritkábban, 3–4 évente ellenek, és szintén csak egyet. A párzás ideje egész évben kötetlen időben lehet, de a leggyakoribb mégis a nyári ellés. A delfin a víz alatt hozza világra a kicsinyét. A borjú farka jelenik meg először a szüléskor, majd a méhlepény távozása után hamarosan fel kell úsznia a víz színére, hogy levegőt vegyen. Az anyja és gyakran a delfintársak segítik a kölyköt, hogy mielőbb oxigénhez jusson. A szoptatás is a víz alatt történik, és két evés között a kis delfin fölúszik levegőért. Hogy minden a leghatékonyabb legyen, a delfin teje rendkívül zsíros és tápláló, és szinte pillanatok alatt bele tudja pumpálni a kicsibe a tejet.

Leírása

A delfineknek átlagosan 80-100 differenciálatlan, maradandó foguk van, melyek egymásba illeszkednek. Fogaik antennaként a visszaverődő ultrahangok felfogásában és továbbításában is szerepet játszanak. Egy delfin életkorát, egy fa évgyűrűihez hasonlóan a félbevágott fog növekedési-gyűrűiből meg lehet határozni.

Légzés[szerkesztés]

A delfineknek egy légzőnyílása van, a fejük középső részén. A delfinek emlősállatként vízben élnek, de rendszeresen fel kell jönniük levegőt venni. Fajonként változó, hogy mennyi ideig tudnak a víz alatt maradni.

Visszhangképzés[szerkesztés]

A delfinek hanghullámmal történő érzékelése

A delfinek másodpercenként akár 800 irányított hangot is kibocsátanak a fejük elülső részén található képződményen keresztül. A hang frekvenciája az ultrahang-tartományba esik. A hangsugár az adott objektumról visszaverődik, amit egy, az alsó állkapocs csontban lévő üregben fognak fel. Ennek a csontnak az alsó része továbbítja a jelzést a közép-, majd a belső fülhöz, ahonnan az agy hallóközpontjába jut az ingerület, és vizuális jelekké fordítódik. Így az állat a vízben lévő objektum távolságát, méretét és alakját meghatározza, sőt ezen felül a sebességét és irányát is megállapítja. Ezt echolokációnak nevezik. Ez nemcsak a tájékozódását segíti elő, hanem alkalmazásával vadászik is a delfin.

Kommunikáció[szerkesztés]

A palackorrú delfinekről megállapították, hogy „neveket” használnak bemutatkozásra, és egymás azonosítására: szonáris hanghullámos sorozatot használ, ami jellegzetes a delfineknél.

A delfin „látja” a hangot. Csettintő, csattogó ultrahangok sorozatát bocsátják ki, egymáshoz is ilyen jelekkel szólnak.[6] Folynak kísérletek a delfin és az ember közti kétirányú kommunikáció fordítógéppel való megvalósítására.[7]

Fajaik

A testméretek a kifejlett állatra vonatkoznak.

Delfinfélék családja (Delphinidae)

Kardszárnyú delfinek

Kardszárnyú delfin

  • Kardszárnyú delfin (Orcinus orca, O. nanusO. glacialis)
    Helytelenül gyilkos bálna néven is ismert. Az egyetlen cetféle, amely saját rendjének tagjait is vadássza.
    Előfordulás: Minden óceánban.[8]
    Méretek: 5.5–10 m, 2,5-9 t
  • Fehérajkú kardszárnyúdelfin (Peponocephala electraLagenorhynchus electra)
    Előfordulás: mérsékelt vizek.
    Méretek: 2,1-2,7 m, kb. 160 kg
  • Kis kardszárnyúdelfin (Pseudorca crassidens)
    Előfordulás: mérsékelt égöv alatt.
    Méretek: 4,3–6 m, 1,1-2,2 t
  • Törpe-kardszárnyúdelfin (Feresa attenuataF. intermedius)
    Előfordulás: az Egyenlítő környékén.
    Méretek: 2,1-2,6 m, 110–170 kg

Gömbölyű fejű delfinek

  • Rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin (Globicephala macrorhynchusG. sieboldii, G. scammoni, G. seiboldi, G. ventricosa)
    Előfordulás: mérsékelt égöv alatt.
    Méretek: 3,6-6,5 m, 1-4 t
  • Hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin, fekete delfin vagy tökfejű cet (Globicephala melasG. melaena)
    Előfordulás: déli mérsékelt vizek, valamint Európa és Észak-Amerika között.
    Méretek: 3,8–6 m, 1,8-3,5 t

Közönséges delfinek

Közönséges delfin

  • Közönséges delfin (Delphinus delphis)
    A legrégebben ismert delfinfajta.
    Előfordulás: mérsékelt vízű óceánokban, és a Földközi-tengerben.
    Méretek: 1,7-2,4 m, 70–110 kg
  • Fokföldi delfin (Delphinus capensis)

Simahátú delfinek

  • Északi delfin vagy fekete felemás delfin (Lissodelphis borealis)
    Előfordulás: Ázsia és Észak-Amerika vizei, a 30-50° között.
    Méretek: 2–3 m, 60–100 kg
  • Déli delfin vagy felemás delfin (Lissodelphis peronii)
    Előfordulás: a déli félteke vizei.
    Méretek: 1,8–3 m, 60–100 kg
  • Parti delfin vagy folyami gadamus (Sotalia fluviatilis)
    Előfordulás: Dél-Amerika északkeleti partjainál, illetve az Amazonas folyóban.
    Méretek: kb. 1,4 m, kb. 40 kg

Púpos delfinek

  • Keleti delfin vagy indiai púposdelfin (Sousa chinensisS. teuszii, S. plumbea, S. lentiginosa, S. borneensis)
    Előfordulás: Indiai- és Csendes-óceán partközeli vizei.
    Méretek: 2-2,8 m, 150-200 kg
  • Nyugat-afrikai púposdelfin (Sousa teuszii)
    Előfordulás: Afrika nyugati partjainál.
    Méretek: 2-2,5 m, 100–150 kg

Hosszúcsőrű delfinek

  • Csíkos delfin (Stenella coeruleoalba)
    Előfordulás: mérsékelt vizek.
    Méretek: 1,8-2,5 m, 90–150 kg
  • Sisakos delfin vagy háromszínű delfin (Stenella clymeneDelphinus metis)
    Előfordulás: Afrika és Észak-Amerika között.
    Méretek: 1,7–2 m, 50–90 kg
  • Trópusi delfin (Stenella longirostris(Delphinus longirostris, D. alope, D. microps, D. stenorhynchus, D. rosiventris)
    Előfordulás: mérsékelt vizek.
    Méretek: 1,3-2,1 m, 45–75 kg
  • Pettyes delfin (Stenella attenuataS. frontalis, S. dubia, Delphis brevimanus, D. microbranchium, D. albirostratus, Steno capensis, Steno consimilis, Clymene punctata, Prodelphinus graffmani)
    Előfordulás: Mérsékelt vizek.
    Méretek: 1,7-2,4  m, 90–115 kg
  • Foltos delfin vagy atlanti delfin (Stenella frontalisS. plagiodon, S. pernettensis, S. dubia, Delphis dubius, Delphinus frontalis, Delphinus froenatus, Delphinus doris, Delphinus plagiodon)
    Előfordulás: Afrika, illetve Észak-Amerika délkeleti és Dél-Amerika északkeleti partjai, 24-48° között.
    Méretek: 1,7-2,3 m, 100–140 kg
  • Barázdásfogú delfin (Steno bredanensisDelphinus bredanensis, D. planiceps, D. reinwardtii, D. chamissonis, D. compressus, D. oxyrhynchus, D. frontatus)
    Előfordulás: mérsékelt vizek.
    Méretek: 2,1-2,6 m, 100–150 kg

Palackorrú delfinek

Palackorrú delfin

  • Palackorrú delfin (Tursiops truncatusT. gillii, T. nuuanu, T. gephyreus, T. nesarnack, T. tursio, T. catalania, T. abusalam, Truncatus abusalam)
    A legismertebb delfinfajta.
    Előfordulás: mérsékelt vízű óceánokban és a Földközi-tengerben.
    Méretek: 1,9–4  m, 150–650 kg
  • Indiai-óceáni palackorrú delfin (Tursiops aduncus)
    Előfordulás: az Indiai-óceán vizei.
    Méretek: 1,9-3,9 m, 150–660 kg
    Élettartam: 30-50 év

Fekete-fehér delfinek

  • Commerson-delfin (Cephalorhynchus commersonii)
    Előfordulás: Dél-Amerika déli partjai, illetve az Indiai-Óceán.
    Méretek: 1,3-1,7 m, 35–60 kg
  • Chilei delfin (Cephalorhynchus eutropia)
    Előfordulás: Dél-Amerika délnyugati partjai, 5° és 33° között.
    Méretek: 1,2-1,7 m, 35–65 kg
  • Benguela-delfin (Cephalorhynchus heavisidiiC. heavisidei)
    Előfordulás: Afrika délnyugati partjainál.
    Méretek: kb. 1,6 m, 40–75 kg
  • Hector-delfin (Cephalorhynchus hectori)
    Előfordulás: Új-Zéland körüli vizekben.
    Méretek: 1,2-1,5 m, 35–60 kg
  • Risso-delfin (Grampus griseus)
    Előfordulás: mérsékelt vizekben.
    Méretek: 2,6-3,8 m, 300–500 kg
  • Fraser-delfin (Lagenodelphis hosei)
    Előfordulás: Ázsia és Közép-Amerika közötti mérsékelt vizek, a 40-60° között.
    Méretek: 2-2,6 m, 160–210 kg
  • Arábiai delfin (Delphinus tropicalis)

Rövidcsőrű delfinek

  • Atlanti fehérsávos delfin vagy fehéroldalú delfin (Lagenorhynchus acutus)
    Előfordulás: Észak-Európa és Grönland partjai között, illetve Kanada északkeleti partjainál.
    Méretek: 1,9-2,5 m, 160–280 kg
  • Fehércsőrű delfin (Lagenorhynchus albirostris)
    Előfordulás: Észak-Európa és Grönland partjai között, illetve Kanada északkeleti partjainál.
    Méretek: 2,5-2,8 m, 180–275 kg
  • Peale-delfin (Lagenorhynchus australis)
    Előfordulás: Dél-Amerika déli partjai.
    Méretek: 2-2,2 m, kb. 110 kg
  • Szalagos delfin (Lagenorhynchus cruciger)
    Előfordulás: Déli félteke 45-65° között.
    Méretek: 1,6-1,8 m, 90–120 kg
  • Csendes-óceáni fehérsávos delfin (Lagenorhynchus obliquidens)
    Előfordulás: Ázsia és Észak-Amerika partjai között.
    Méretek: 1,7-2,4 m, 85–150 kg
  • Sötét delfin vagy fakó delfin (Lagenorhynchus obscurus)
    Előfordulás: Dél-Amerika nyugati partjai, illetve Új-Zéland körül.
    Méretek: 1,6-2,1 m, 50–90 kg
  • Kúposfejű delfin (Orcaella brevirostris)
    Előfordulás: Indiától Ausztrália északi partjai mentén.
    Méretek: 2,1-2,6 m, 90–150 kg
  • Ausztráliai delfin (Orcaella heinsohni)
    Előfordulás: Ausztrália északi partjai mentén.
    Méretek: 2,1-2,6 m, 90–150 kg

Narválfélék családja (Monodontidae)

Beluga

  • Narvál vagy tengeri egyszarvú (Monodon monoceros)
    Az egyetlen ismert tengeri emlős, amely agyarat visel. A cetek közül a legészakibb helyeken fordul elő.
    Előfordulás: az Északi-sark környékén.[9]
    Méretek: 3,5–5 m, 0,8-1,6 t
  • Beluga vagy fehér delfin (Delphinapterus leucas)
    Előfordulás: a sarkok körüli mérsékelt vizekben.[10]
    Méretek: 3,5–5 m, 0,4-1,5 t

Disznódelfinfélék családja (Phocoenidae)

Barna delfin

  • Barna delfin vagy közönséges disznódelfin (Phocoena phocoenaDelphinus ventricosus, Phocaena fuscus, Phocaena communis, Phocaena tuberculifera, Phocaena vomerina, Phocaena brachycium, Phocaena americana, Phocaena lineata, Phocaena relicta)
    Előfordulás: az északi félteke hidegebb vizei.
    Méretek: 1,5-1,7 m, 40–60 kg
  • Rücskösfarkú disznódelfin vagy indiai tengeri disznó (Neophocaena phocaenoidesDelphinapterus mologan, Neomeris kurrachiensis, Delphinus melas, Neomeris melas)
    Előfordulás: India partjai, illetve az ázsiai szigetvilág.
    Méretek: 1,2-1,9 m, 30–45 kg
  • Pápaszemes disznódelfin (Australophocoena dioptricaPhocaena storni, Phocoena dioptrica)
    Előfordulás: Dél-Amerika déli partjai, illetve egyes csendes-óceáni helyek.
    Méretek: 1,3-2,2 m, 60–85 kg
  • Kaliforniai disznódelfin (Phocoena sinusPhocoena vomerina)
    Előfordulás: a Kaliforniai-öböl északi csücske, a Colorado folyó deltája.
    Méretek: 1,2-1,5 m, 30–55 kg
  • Burmeister-disznódelfin (Phocoena spinipinnisAcanthodelphis spinipinnis, Phocaena Philippii, Acanthodelphis (Phocaena) philippii)
    Előfordulás: Dél-Amerika parti vizei.
    Méretek: 1,4–2 m, 40–70 kg
  • Dall-disznódelfin (Phocoenoides dalli)
    Előfordulás: Ázsia és Észak-Amerika partjai között, Bering-szoros
    Méretek: 1,7-2,2 m, 135–220 kg

Folyamidelfinek öregcsaládja (Platanistoidea)[szerkesztés]

Iniidae család

Amazonasi folyamidelfin (rajz, Brehms: Az állatok világa, 1883)

Amazonasi folyamidelfin(Inia geoffrensis)

Lipotidae család

  • Kínai folyamidelfin (Lipotes vexillifer)
    Előfordulás: Kína, Jangce folyó.
    Méretek: 1,2-2,5 m, 100–160 kg

Platanistidae család

  • Gangeszi folyamidelfin (Platanista gangetica)
    Előfordulás: India és Banglades; a Gangesz, Brahmaputra és Karnaphali folyó.
    Méretek: 1,5-2,5 m, 70–90 kg
  • Indusi folyamidelfin (Platanista minor)
    Előfordulás: India, Indus folyó.
    Méretek: 1,5-2,5 m, 70–90 kg

Pontoporiidae család

  • Sósvízi folyamidelfin (Pontoporia blainvilleiStenodelphis blainvillei, Delphinus blainvilleii, Pontoporia tenuirostris)
    Az egyetlen folyamidelfin, amely tengerben él.
    Előfordulás: Dél-Amerika keleti partjai (19-42° között), illetve a La Plata folyó torkolata.
    Méretek: 1,3-1,7 m, 30–50 kg

Katonai alkalmazásuk

A hidegháború óta számos kísérlet történt a delfinek felderítési, sőt harci célokra történő alkalmazására is (United States Navy Marine Mammal Program).

Ajánlott irodalom

  • Patrice van Eersel: Az ötödik álom (1994, 1999)
  • Mark Carwardine: Bálnák és delfinek (1995, 2002)
  • Adrian P. Kezele: A delfin álma (2004)

Szépirodalom

Film

  • Flipper (1963)
  • Flipper (1964-1967) – filmsorozat
  • The Day of the Dolphin (1973) – A Delfin Napja
  • Le Grand Bleu (1988) – A nagy kékség
  • Atlantis (1991)
  • Free Willy (1996) – Szabadítsátok ki Willy-t
  • Dolphin Tale (2011) – Delfines kaland
  • The Cove (2009) – Az öböl
  • Dolphin Tale 2 (2014) – Delfines kaland 2

Forrás: Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük