Liba kifestő – liba színező

Ha szeretitek liba kifestőt, akkor itt a helyetek! 

Rengeteg otthon is kinyomtatható liba színezővel várunk Titeket! 

Itt mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző liba kifestőt, liba színezőt! Nálunk mindenki megtalálja a kedvenc liba kinyomtatható színezőjét, liba kifestőjét, melyek mindegyike teljesen ingyenes! Töltsetek le minél több ingyenes gyerek kifestőt, színezőt és élvezzétek a színezést! 

Ezek a liba kifestős képek ajándékba is tökéletesen megfelelnek, csak válaszd ki az ajándékozott kedvenc liba kifestőjét! Jó szórakozást a színező választékunkhoz! 

Nyomtatható liba kifestő és nyomtatható liba kifestő itt a weboldalon!

Ha tetszettek az liba színezők, keress fel minket bátran legközelebb is! Itt mindig megtalálod a kedvenc liba színezőit, liba nyomtatható kifestőit! 

Ha van véleményed az liba kifestőkről, esetleg kérdésed lenne, nyugodtan írd meg nekünk itt, és mi válaszolni fogunk rá! Ha van ötleted, még milyen színezőket, kifestőket látnál oldalunkon szívesen, azt is nyugodtan írd meg! A legjobb liba kifestők nyomtathatók, színezők nyomtathatók ezen az oldalon várnak! 

Nyomtatható liba kifestő és nyomtatható liba színező itt a weboldalon!

házilúd az egyik legrégebben háziasítottbaromfi. Az európai fajtákat (Anser anser domestica) a nyári lúd(Anser anser), az ázsiaiakat és amerikaiakat a bütykös lúd(Anser cygnoides, Cygnopsis cygnoides) háziasításával hozták létre. A lúd szinonimája a közismert liba elnevezés.

Megnevezései

A nőivarú ludat tojónak, a hímet gúnárnak nevezzük.

Életkor szerint:

 • naposliba a kikelt, 48 óránál nem idősebb, még nem etetett állat,
 • kisliba az 1–4 hetes, még az előnevelőben tartott állat,
 • növendék 1–8 hetes kortól a törzsesítésig tartó időszakban,
 • törzspótló a továbbtenyésztésre szánt.

A hasznosítás jellege szerint:

 • húslúd,
 • pecsenyelúd,
 • toll-lúd,
 • májalapanyag stb.

Húslúd

Egy-három tépés után kerül vágóra. Mellehúsa a pecsenyelúdénál jóval nagyobb.

Pecsenyelúd

Hét-nyolchetes koráig intenzív technológiával nevelt állat. Az első vedlés (9 hetes kor) előtt értékesítik; élő tömege 8 hetesen több mint 4 kg, tollazata ép, fehér, érett, géppel kopasztható. Testét 1–4 mm vastag zsírréteg fedi, a bőre sárga.

Májalapanyag

A hasznosítási iránynak megfelelően nevelt, többnyire töméssel hizlalt lúd. Mivel a máj mérete a genetikai adottságokon túl számos környezeti tényezőtől függ, fontos szempont:

 • a fajta megválasztása,
 • a nevelés időtartama,
 • a technológia és
 • a tömés előkészítése.

Nevelésekor a fő cél a máj parenchima állományának fejlesztése, a zsírfelvevő képesség növelése; ehhez a vastagabb nyelőcsövű fajták alkalmasabbak. Az idősebb állatok hizlalásának átlagos ideje 24–26 nap, a fiataloké 10–18 nap.

Története

Ludakat már a legrégibb ókorban tenyésztettek, így például:

Az ismert legenda szerint Rómát egy alkalommal a capitoliumi ludak mentették meg, gágogásukkal figyelmeztetve a védőket a lopakodva közeledő ellenségre. Valószínűleg a rómaiak terjesztették el Európa nagy részén, így a Kárpát-medencében is – olyan sikerrel, hogy Germániából rendszeresen nagy lúdcsapatokat hajtottak lábon Rómába.

Megjelenése, felépítése

Előszeretettel úszik

Teste jól alkalmazkodik a vízi életmódhoz. Feje és a lába a kacsáéhoz hasonló, de csőre nem olyan lapos, mint a kacsáé, így kevésbé tudja kiszűrni a vízből a természetes táplálékot. Lábujjait úszóhártya köti össze. Csőrén az alsó és a felső káva vége is éles, hogy tőben le tudja csípni a legelő füvét.

Testsúlya fajtától függően 5-14 kg.

Élettartama körülbelül 15-25 év, de ismertek még ennél is idősebb libákat.

Tollazata egyszerű, dús, tömött, a hason és a mellen a fedőtollak alatt sűrű pihetollak nőnek.

Életmódja

Nem túl jól úszik, nem szeret hosszabb ideig a mély vízben maradni.

A vadlúdtól szigorúan szezonális jellegű tojástermelést örökölt; ezt a nemesítők egyes fajtáknál erősen megváltoztatták, így a háziasított fajták tojóképessége nagyon különböző. A parlagi jellegű fajták kevéssé szaporák. A nemesített fajták egy része (kínai hattyúlúdkubáni lúdrajnai lúdolasz lúd) három hónapos megszakításokkal akár egész évben tojhat. Mivel a lúd viszonylag keveset tojik, a fajták megválasztásakor termékenység fontos szempont.

A növendék ludat először 9–10 hetes korában tépik, ilyenkor már többnyire nehezebb 4 kg-nál. A második tépés ez után 7 héttel esedékes.

Változatai

Sok országnak megvan a maga parlagi lúdja, amit a tenyésztők más- és másképpen igyekeznek javítani, nemesíteni.

 • magyar parlagi lúd elég nagy testű, fehér vagy szürke tollú madár. A szürke változat egyre ritkább, mert a fehér toll értékesebb.
 • A francia toulouse-i lúd jól tojó, tarka tollú madár, amely Dél-Franciaország kedvező klímája alatt igen nagyra nőtt meg: a tojó többnyire 8–10 kg, a gúnár 10–12 kg. Tolla szürke, teste zömök, lábai aránylag rövidek, nagy haslebenye szinte a földet éri, és ettől mozgása nehézkes. Ezt a fajtát használták az emdeni lúd kitenyésztésére. Kiváló májtermelő; nem ritkák az 1 kg-osnál nagyobb májak.
 • landeszi ludat úgy állították elő, hogy a toulouse-i ludak közül kiválogatták a világos tollúakat. Lehet fehér vagy szürke. Nagy testű: a tojók 6–7, a gúnárok 7–8 kg-osak. Jellemző rá a kisebb toroklebeny, a mély tojóhas és haslebeny. Csőre és a lába palaszürke, a szeme barna. Az teszi értékessé, hogy jól hízik és nagy a mája.
 • A nagy testű, fehér emdeni ludat az Emden vidékén élt, különlegesen nagy parlagi lúdfajta és a toulouse-i lúd keresztezésével tenyésztették ki. Ennek haslebenye is kettős, nagy, de nem annyira, hogy megnehezítse a lúd járását és a legelést. A gúnár testtömege 14–15 kg, a tojóé 10–12 kg. Az emdeni ludat általánosan használták más parlagi fajták javítására, egyrészt mert nem olyan nehézkes, mint a toulouse-i, másrészt mert edzettebb és könnyebben akklimatizálódik. A magyar parlagi ludak nemesítésére is szép eredménnyel használták.
 • Ugyancsak Németországban tenyésztették ki a pomerániai ludat Mecklenburg környékén a helybéli parlagi fajta és az emdeni lúd keresztezésével. Ez a lúd még inkább a hústermelés szolgálatában áll fő erénye a kiváló húsforma, a fejlett mellizomzat. Színe jellegzetesen tarka.
 • rajnai lúd a Felső-Rajna vidékén honos lúd és az emdeni lúd keresztezésének terméke. Szervezete szilárd, az intenzív tartást, takarmányozást meghálálja, ugyanakkor a külterjes tartáshoz is jól alkalmazkodik
 • Az olasz lúd nemesítőinek célja a tojóképesség fokozása volt.

Oroszország lúdtenyésztése a világháború előtt nagy szerepet játszott Európa baromfikereskedelmében. Orosz lúdfajta kettő is van:

Forrás: Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük