Sündisznó kifestő – sündisznó színező – süni kifestő – süni színező

Ha szeretitek süni kifestőt, akkor itt a helyetek! 

Rengeteg otthon is kinyomtatható süni színezővel várunk Titeket! 

Itt mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző süni kifestőt, sündisznó színezőt! Nálunk mindenki megtalálja a kedvenc süni kinyomtatható színezőjét, süni kifestőjét, melyek mindegyike teljesen ingyenes! Töltsetek le minél több ingyenes gyerek kifestőt, színezőt és élvezzétek a színezést! 

Ezek a süni kifestős képek ajándékba is tökéletesen megfelelnek, csak válaszd ki az ajándékozott kedvenc süni kifestőjét! Jó szórakozást a színező választékunkhoz! 

Nyomtatható süni kifestő és nyomtatható sündisznó kifestő itt a weboldalon!

Ha tetszettek az süni színezők, keress fel minket bátran legközelebb is! Itt mindig megtalálod a kedvenc sündisznó színezőit, süni nyomtatható kifestőit! 

Ha van véleményed az süni kifestőkről, esetleg kérdésed lenne, nyugodtan írd meg nekünk itt, és mi válaszolni fogunk rá! Ha van ötleted, még milyen színezőket, süni kifestőket látnál oldalunkon szívesen, azt is nyugodtan írd meg! A legjobb süni kifestők nyomtathatók, sündisznó színezők nyomtathatók ezen az oldalon várnak! 

Nyomtatható süni kifestő és nyomtatható süni színező itt a weboldalon!

sünfélék (Erinaceidae) az emlősök (Mammalia) 

osztályának és az Eulipotyphla rendjének egyik családja.

A régebbi rendszertani besorolások szerint a rovarevők (Insectivora) rendjébe, aztán pedig rövid ideig a saját sünalakúak (Erinaceomorpha) rendjébe tartozott.

10 élő nem és 24 ma élő faj tartozik a családba.

A Kárpát-medencében egyetlen sünféle, a keleti sün (Erinaceus roumanicus) él. Európa nyugati felén ugyanakkor kizárólag a hozzá megtévesztésig hasonló európai sün (Erinaceus europaeus) fordul elő.

A sün név használata és eredete

A sünféléket – különösen a keleti sünt és az európai sünt – leggyakrabban csak a sün névvel jelölik. Főleg a mesékben szerepel gyakran a régies sündisznó elnevezés. Egyéb népies nevei a sül, a tüskésdisznó és a sünkutya.

A szó ősi örökség a finnugor korból (manysi (vogul) soule, mari (cseremisz) šüle, šulo, mordvin (erza) šejeľ, finn siili, észt siil ). A régi magyar nyelvben a sül vagy a tövises-borz, tüskés borz alakot használták, a sün forma a 19. században terjedt el.  A mai tudományos szóhasználatban viszont a sül szó már a rágcsálók közé tartozó sülfélék (Hystricidae) családjának fajait jelöli, amelyeknek semmi közük nincs a sünfélékhez.

Kiszely István szerint a szó kínai eredetű, mandzsu nyelven a szó szintén ‘sün’ alakban található.

Érdekességek

A sün egy rendőrségi alakzat neve is, ez 2009-ben internetes mém születéséhez vezetett. Lásd: Sün!

Továbbá az északi mitológia rejtelmes sünjei azok, kik éjjelente a ház környékén károkat okoznak (hasonlóan a koboldokhoz), midőn az emberek valami okból megsértették őket. Felborogatják az edényeket, leölik a háziállatokat, s vad kiáltásokkal zargatják az embereket álmukból. Régen ezért falvakon és tanyákon szokás volt őrt állítani, ha sünöket észleltek, ám a borzalmas kis kártevők az őrök lábához sündörögtek, s lábukba szúrták borzalmas töviseiket…

Európai sün (Erinaceus europaeus)

Európai sün(Erinaceus europaeus)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük