Szamár kifestő – szamár színező – csacsi kifestő – csacsi színező

Ha szeretitek csacsi kifestőt, akkor itt a helyetek! 

Rengeteg otthon is kinyomtatható csacsi színezővel várunk Titeket! 

Itt mindenki megtalálja a neki legjobban tetsző szamár kifestőt, csacsi színezőt! Nálunk mindenki megtalálja a kedvenc szamár kinyomtatható színezőjét, csacsi kifestőjét, melyek mindegyike teljesen ingyenes! Töltsetek le minél több ingyenes gyerek kifestőt, színezőt és élvezzétek a színezést! 

Ezek a szamár kifestős képek ajándékba is tökéletesen megfelelnek, csak válaszd ki az ajándékozott kedvenc csacsi kifestőjét! Jó szórakozást a színező választékunkhoz! 

Nyomtatható csacsi kifestő és nyomtatható szamár kifestő itt a weboldalon!

Ha tetszettek az csacsi színezők, keress fel minket bátran legközelebb is! Itt mindig megtalálod a kedvenc csacsi színezőit, szamár nyomtatható kifestőit! 

Ha van véleményed az szamár kifestőkről, esetleg kérdésed lenne, nyugodtan írd meg nekünk itt, és mi válaszolni fogunk rá! Ha van ötleted, még milyen színezőket, kifestőket látnál oldalunkon szívesen, azt is nyugodtan írd meg! A legjobb csacsi kifestők nyomtathatók, színezők nyomtathatók ezen az oldalon várnak! 

Nyomtatható csacsi kifestő és nyomtatható szamár színező itt a weboldalon!

háziszamár(Equus africanus asinus) a lónál 

kisebb termetű s annál kisebb elterjedtségű, háziasított emlős a páratlanujjú patások(Perissodactyla) rendjéhez tartozó lófélék(Equidae) családján belül. A lóval keresztezett hibridje az öszvér.

Eredete

Brehm szerint a házi szamár a núbiai vagy afrikai vadszamár (Equus asinus africanus) leszármazottja, amit azután háziasítottak. Ezt bizonyítja vállkeresztje és rendszerint csíkozatlan végtagjai. Előfordul azonban, hogy csíkos mustrázat jelenik meg a végtagjain, ez gyakrabban fordul elő a szamaraknál, mint a lovaknál. Ez a jelenség magyarázható a Szomáliföldön a szomáli vadszamárral való keveredéssel, vagy pedig, éppen úgy, mint a ló esetében – a csíkos ősökre való visszaütéssel.

Elterjedése

Mivel nehezen tűri a hideget és a nedvességet, ezért korlátozottak a számára megfelelő területek. A melegebb vidékeken fordul elő nagyobb számban, így Észak-Afrikában, Egyiptomban, Szíriában, Perzsiában, Dél-Európában, Görögországban kedvelt háziállat. Oroszországban és az északi területeken szinte nem is tenyésztik. Magyarországon is tenyésztenek szamarakat, bár már nem olyan nagy számban, mint korábban. A magyar parlagi szamarat 2004-ben ismerték el önálló fajtaként.[1]

Megjelenése

A folytonos kereszteződés folytán többféle színezetet is megfigyelhetünk a háziszamáron. Az eredeti vadszínnek a teljes kifakulásáig, kivilágosodásáig egészen a fehérig, többféle árnyalat megtalálható. De az ellenkezője is előfordul, vagyis a barnáig való besötétedéséig. A tarka foltozottság, ami a lovaknál megfigyelhető, a szamárnál nem, vagy csak nagyon ritkán jelentkezik. Tarka szamarakról Kőhler tesz említést, amelyek Kínában a San-tung tartományban éltek. A vadszamárnak világos fehér hasa van, ez minden fajtánál jelentkezik, a fehér szamár jellegzetessége, hogy világos patája és világoskék “csóka-szeme” van. Hidegebb vidékeken a háziszamár is sűrű, lompos szőrt tud növeszteni, mint egyes lófajták. Ennek a téli szőrnek a hosszúsága néha elérheti az egy lábat is.

A háziszamár termete a tenyésztési és gondozási körülmények szerint változó. Egyes területeken kisebbek az átlagosnál, így például Ceylon és Szardínia valamint a Baleár-szigeteken törpe szamarak élnek, amelyek a 76 cm vállmagasságot éppen, hogy elérik. Előfordulnak azonban az átlagosnál nagyobb termetű “lóméretű” szamarak is, mint a dél-arábiai Maszkatban tenyésztett nemes szamarak, amelyekből nyerges állatot nevelnek. Franciaországban óriás feketésbarna, nagy fülű szamarakat tenyésztettek ki, amelyek az öszvér-tenyésztésben jutnak fontos szerephez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük